Bouwt u een passiefhuis? Dit moet u weten

Een passiefhuis is zodanig gebouwd dat het weinig tot geen verwarming of verkoeling nodig heeft, behalve in erg koude of warme periodes. Dat zorgt voor een aanzienlijke energiebesparing en wordt daarom steeds populairder. Deze drie dingen moet u weten wanneer u over passiefbouw nadenkt.

Houd het compact

Hoe groter de oppervlakte van de woning, hoe moeilijker het wordt om het gebouw (bijna) passief te houden. Een compacte woning is niet alleen beperkt in binnenvolume, maar heeft ook zo min mogelijk gevels. Want elke gevel heeft isolatie nodig en is een mogelijke zwakke plek.

Isoleer, isoleer, isoleer

Warmteverlies is de grootste uitdaging van een passiefhuis. In de muren en onder het dak is een dikke laag isolatiemateriaal dus aangewezen. Denk ook aan het schrijnwerk: langs ramen en deuren kan veel warmte verloren gaan. Driedubbel glas is geen overbodige luxe.

Ventilatie in een passiefhuis

Tocht is een grote vijand van passiefwonen. Een passiefwoning moet eigenlijk luchtdicht zijn, en dat vraagt dan weer om uitstekende ventilatie. Een volledig mechanisch systeem (D) is het minimum. Beter is een E-systeem, dat niet alleen voor een perfecte aan- en afvoer van lucht zorgt, maar ook warmte-energie aan de lucht onttrekt.

Een passiefhuis bouwen is kortomĀ een uitdaging, maar loont zeker de moeite. Zo lang u in zee gaat met deskundige bouwpartners, zit u goed. Kunnen we u ergens over adviseren? Laat het ons weten!