Radiatoren of vloerverwarming: wat is beter?

Bij een nieuwbouw of een grondige renovatie hebt u een unieke kans: u beslist nu over uw toekomstig comfort én uw energiefactuur voor de komende tien jaar of meer. Stel u dus deze belangrijke vraag: radiatoren of vloerverwarming? We splitsen hem voor u op in drie delen.

1.    Welke ruimte wil u verwarmen?

Radiatoren blijven onklopbaar om ruimtes snel te verwarmen. Dat is bijvoorbeeld handig in de badkamer. Daar moet het vooral lekker warm zijn wanneer u een douche neemt, maar niet de hele dag. In ruimtes waar de temperatuur de hele dag constant moet zijn, zoals de leefruimte, blinkt vloerverwarming dan weer uit.

2.    Hebt u al een vloer gekozen?

Vloerverwarming werkt het meest efficiënt in combinatie met keramische tegels. Ze geleiden de warmte beter dan andere materialen, zoals parket, kurk of tapijt. Die laatste combineert u beter met radiatoren.

3.    Radiatoren of vloerverwarming: waarom zou u moeten kiezen?

Eigenlijk zijn radiatoren en vloerverwarming een ideaal huwelijk. De vloerverwarming houdt uw leefruimtes de hele dag op een comfortabele temperatuur zonder dat de ketel hard moet stoken. En de radiatoren zorgen voor regelbare temperatuur in de andere kamers zoals de badkamer of slaapkamers, waar het niet de hele tijd warm moet zijn.