Bouwen en renoveren: wat verandert er in 2017?

Een nieuw jaar, nieuwe plannen. Is dit het jaar waarin u eindelijk iets doet aan die verouderde badkamer, uw centrale verwarming vernieuwt of zelfs uw hele woning aanpakt? Dan moet u weten dat er een paar veranderingen zijn voor renovatiepremies in 2017.

Minder geld terug voor uw zonneboiler

Eerst het slechte nieuws. Voor een nieuwe zonneboiler kreeg u vorig jaar de helft van uw factuur terugbetaald met een maximum van 2750 euro. Dat maximum is hetzelfde gebleven, maar u krijgt nu nog maar 40 procent van de totale kost terug. Toch blijft het een goed idee om te investeren in een zonneboiler, een van de meest duurzame opties voor uw sanitair warm water.

Hogere terugbetaling warmtepomp

Nu het goede nieuws. De premie voor warmtepompen, vroeger beperkt tot 1700 euro afhankelijk van COP en vermogen, wordt forfaitair (maar met een maximum van 40 procent van het factuurbedrag):

  • 4000 euro voor een geothermische warmtepomp;
  • 1500 euro voor een lucht/watersysteem of 800 euro voor een hybride lucht/watersysteem;
  • 300 euro voor een lucht/luchtsysteem.

De premie wordt zelfs verdubbeld wanneer u een warmtepomp laat installeren ter vervanging van een bestaande elektrische verwarming. Het wordt kortom erg interessant om te investeren in een warmtepomp, vooral een geothermisch exemplaar dat energie onttrekt aan de bodem.

Totaalrenovatiepremie

Voor wie ├ęcht ingrijpende plannen heeft, is er ook goed nieuws. De vroegere combipremie verdwijnt, maar in plaats daarvan komt er een mooie totaalrenovatiebonus. Wie binnen de vijf jaar drie tot zeven groene investeringen doet, krijgt daarvoor een bonus van maximaal 4750 euro.