Veelgestelde vragen

? Hoe werkt een condensatieketel?

Elk verwarmingstoestel produceert verbrandingsgassen. Een condensatieketel recupereert de warmte uit de condensatie van die verbrandingsgassen, in tegenstelling tot een gewone installatie waarbij die warmte langs de schouw verloren gaat. Warmte hergebruiken, betekent dat de installatie minder energie moet opwekken waardoor u dus heel wat geld uitspaart. Condensatietoestellen zijn ook beter voor het milieu: de uitstoot van CO (koolstofmonoxide) en NOx (stikstofoxide) is tot tien keer kleiner dan bij klassieke cv-ketels. Meer info over onze condensatietoestellen.

? Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp gebruikt gratis thermische energie uit de bodem, het grondwater of de lucht als basistemperatuur om de ruimte op te warmen of af te koelen. De aankoopprijs van een warmtepomp ligt hoger dan een traditioneel systeem, maar loont toch de moeite. Zowel de CO2-uitstoot als het energieverbruik zijn beduidend lager. U betaalt enkel de hoeveelheid stroom die nodig is voor de werking van de warmtepomp. Diverse subsidies maken de aankoop aantrekkelijker. Zeker het overwegen waard! Er bestaan verschillende soorten warmtepompen:

 • Bij een warmtepomp lucht/water zuigt een ventilator de buitenlucht aan, leidt die door een verdamper en koelt de lucht af. De warmtepomp warmt het water op voor de verwarming.
 • Een warmtepomp lucht/lucht haalt de warmte uit de buitenlucht en geeft die af in het gebouw, meestal via diverse klimaatregelsystemen.
 • Een warmtepomp water/water benut de gratis energie van het grondwater, dat een constante temperatuur heeft van 10 tot 12°C.
 • Een warmtepomp grond/water onttrekt de warmte aan de grond door middel van een verticale of horizontale grondwarmtewisselaar.

Meer info over onze warmtepompen.

? Wat is het verschil tussen fotovoltaïsche en thermische zonnepanelen?

Thermische zonnecollectoren zetten zonlicht om in bruikbare warmte-energie voor de verwarming van water en ter ondersteuning van uw woningverwarming. Dat in tegenstelling tot fotovoltaïsche panelen die zonne-energie omzetten in elektriciteit. Gezien de hoge premies voor zonneboilers en de verminderde subsidiëring van fotovoltaïsche panelen, adviseren wij de plaatsing van thermische panelen. Meer info over onze zonneboilers.

? Wat is een verwarmingsaudit?

Stooktoestellen van cv-installaties ouder dan vijf jaar met een vermogen tussen 20 en 100 kW moeten om de vijf jaar geauditeerd worden door een erkende technicus. Ketels met een hoger vermogen moeten vaker gecontroleerd worden. Na het onderzoek krijgt u van de technicus een auditrapport met adviezen over het rendement van uw ketel en mogelijke aanpassingen om de prestaties van uw toestel te verbeteren. Het rapport vermeldt ook de energiebesparing die kan gemaakt worden als u de bestaande installatie zou vervangen door een energiezuinigere ketel. Goed om weten dus.

? Waarom kies ik voor een financiering?

Het maandelijkse bedrag dat u uitspaart aan energie wordt eigenlijk gebruikt om uw ketel te financieren. Als het toestel afbetaald is – doorgaans na 36 of 48 maanden – maakt de energiebesparing extra ruimte vrij binnen uw huishoudelijk budget. Op die manier moet u ook geen beroep doen op uw spaarcenten. Meteen twee vliegen in één klap. Bekijk hier onze financieringsmogelijkheden.

? Waarom doe ik best een beroep op erkende technici?

Installateurs en technici die het onderhoud van atmosferische, condenserende en aangeblazen ketels verzorgen, moeten sinds 2008 verplichte bijscholingen volgen om hun certificaten G1, G2 of G3 te behouden. Al onze technici zijn in het bezit van de vereiste attesten. Bovendien heeft Ongenae het Cerga-label. Het bewijs dat onze installaties veilig zijn en voldoen aan de meest recente normen en reglementeringen. Ook hier extra gemoedrust voor onze klanten.

? Hoe kan in een exemplaar van Magazine O ontvangen?

Heeft u bouw- of verbouwplannen? Magazine O inspireert met leuke interieurideeën en adviseert over de laatste technische nieuwigheden? Bel ons via tel. 056 22 16 80 of stuur een e-mail naar info@ongenae.eu. Wij bezorgen u via de post een exemplaar van Magazine O, thuis of op het werk.

? Hoe ontlucht ik mijn radiator?

 • Zet de thermostaat zo laag mogelijk, schakel de centrale verwarming uit en wacht een kwartier.
 • Ontlucht eerst de radiator die het verst van de cv-ketel staat en zich op het laagste punt in huis bevindt.
 • Houd een doekje bij het ontluchtingsventiel van de radiator en draai het ventiel open met de ontluchtingssleutel. Zodra er water uit het ventiel komt, draait u het weer dicht. Pas op, het water kan heet zijn! Herhaal dit proces voor alle radiatoren in huis, van de laagste naar de hoogste.
 • Klaar? Dan mag de cv-ketel opnieuw in werking. Controleer of de druk op de drukmeter van het toestel hoger is dan 1,5 bar. Is dat niet het geval? Dan moet u water bijvullen.

? Hoe vul ik mijn cv-ketel bij?

 • Zet de thermostaat op de laagste stand en schakel de verwarming uit. Wacht minstens een kwartier voordat u verdergaat: de ketel moet eerst afkoelen.
 • In de buurt van de cv-installatie vindt u een waterkraan. Sluit er een vulslang op aan en laat hem volstromen met water. Zo vermijdt u dat er lucht in de cv-ketel terechtkomt. Draai daarna de kraan weer dicht.
 • Sluit de vulslang aan op de vulkraan van de ketel. Zet eerst de waterkraan opnieuw open en vervolgens de vulkraan. Laat de installatie volstromen en hou de drukmeter in de gaten. Wacht tot de druk tussen de 1,5 en 2 bar meet.
 • Draai de kranen weer dicht: eerst de vulkraan en daarna de waterkraan. Hou een emmer onder de kraan voordat u de slang loskoppelt.
 • Schakel de cv-ketel opnieuw in. Klaar!
 • Vindt u zelf geen oplossing voor het technische probleem? Neem dan contact op met onze storingsdienst. Dat kan elke dag, 24/24 uur in heel België. Bel naar 056 22 16 80. Wij laten u niet in de kou zitten.