Wat is de ideale volgorde bij een verbouwing?

Een verbouwing veroorzaakt onvermijdelijk stress. Er is veel waaraan u moet denken en niemand verliest graag tijd. Met een goede planning hebt u het gevecht al half gewonnen. Wat komt eerst en wat moet later? Deze volgorde is aan te raden bij een verbouwing.

Volgorde verbouwing: van buiten naar binnen

Een verbouwing begint met de ruwbouw. Moet u daaraan iets veranderen? Doe dat dan eerst. Zorg ervoor dat de indeling van uw woning klopt en dat alles stabiel is. Daarna komt het dak en de isolatie. Vervolgens is het tijd voor ramen en deuren, net zoals bij een nieuwbouw.

Binnen: eerst de technische leidingen

Wanneer de ruwbouw op punt staat en de woning ‘dicht’ is, moet u eerst de technische installatie aanpakken: het sanitair, de centrale verwarming en de elektriciteit. Dit is een goed moment om keuzes te maken over uw verwarmingsketel of duurzame alternatieven. Pas wanneer alles ligt waar het moet, begint u aan de muren en vloeren.

Keuken en badkamer

Nu komt – voor veel mensen – het leuke stuk: de inrichting van keuken en badkamer. Dit aspect van een verbouwing is vaak een grote hap uit het budget. Maar ook met een bescheiden budget liggen een mooie keuken en badkamer binnen de mogelijkheden.

Afwerking

Als allerlaatste zijn de binnendeuren, de plinten en de afwerking aan de beurt. Schilderen, uw meubels erin en … tijd om uw voeten omhoog te leggen!